NA KALEMEGDANU OBELEŽENA MEĐUNARODNA NEDELJA ŠTITASTE ŽLEZDE

Beograd, 04. jun 2018.

Nepravilan rad štitaste žlezde može uticati na regulaciju brojnih funkcija u organizmu u ključnim životnim trenucima, a simptome je teško prepoznati, s obzirom da su često zamaskirani, zaključeno je danas na javnoj tribini u okviru kampanje „Štitasta žlezda – trenutak za kontrolu", koju je organizovalo Srpsko tiroidno društvo, uz podršku jedne od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija Merck, kojom je zvanično obeležena Međunarodna nedelja štitaste žlezde.
„Živeti život kakav želite", „Uživajte u penziji", „Osnivanje porodice" i „Gledati svoje dete kako raste", četiri su ključne tematske oblasti kampanje, posvećene prepoznavanju simptoma nepravilnog rada štitaste žlezde. Osim što su najemotivniji periodi u životu, često umeju da budu i veoma stresni, kada se mogu pojaviti prvi simptomi poremećaja rada štitaste žlezde, a da toga nismo ni svesni.
„Simptomi nepravilnog rada štitaste žlezde često mogu varirati, s obzirom da ona luči hormone koji regulišu brojne funkcije u organizmu, zato je i njene poremećaje teže uočiti", istakla je doc. dr Biljana Nedeljković Beleslin, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije. „Kampanja „Štitasta žlezda – Trenutak za kontrolu", želi da ukaže građanima na ključne prekretnice u životu kada bi trebalo proveriti rad tiroidne žlezde, jer ukoliko se simptomi poremećaja ne tretiraju na vreme, mogu prouzrokovati ozbiljne komplikacije".
„Odluka o osnivanju porodice je najuzbudljiviji period u životu svakoga od nas. Osim što predstavlja najvažniju prekretnicu, veoma je važno da štitasta žlezda radi neometano, jer često može uzgroziti menstrualni ciklus i plodnost, period tokom, ali i nakon trudnoće. Na primer, nelečeni hipotirodizam može umanjiti potpun i normalan razvoj fetusa, zato, ukoliko planirate trudnoću, obavezno razgovarajte sa vašim lekarom", prof. dr Jasmina Ćirić, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra.
„Penzija predstavlja prekretnicu kojoj se mnogi od nas raduju, kako bi uživali u vremenu sa unucima, novim hobijima i interesovanjima. Međutim, hipertiroidizam ili hipotiroidizam često se javljaju u ovom periodu, stvarajući probleme sa pamćenjem ili koncetracijom, koji se često pogrešno pripisuju starosti, a ne nepravilom radu štitaste žlezde", naveo je prof.dr Miloš Žarković, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.
„Ako se poremećaj ne uoči na vreme, dete postaje teško mentalno oštećeno. Iz tog razloga, u svim razvijenim zemljama sveta se otkrivanje ovog poremećaja radi u okviru skrining programa  novorođene dece i to u prvim danima života. U našoj zemlji, skrining na kongenitalni hipotiroidizam je započeo prof. Banićević sa saradnicima 1983. godine na teritoriji Centralne Srbije, a Katanić 2003. godine na teritoriji Vojvodine.", navela je dr sci. med. Tatjana Milenković, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupič".
Poremećaj rada štitaste žlezde pogađa okvirno oko 200 miliona ljudi širom sveta. Ukoliko želite da saznate više o poremećaju rada štitaste žlezde, ili o kampanji Štitasta žlezda – Trenutak za kontrolu, posetite Facebook stranicu Štitasta žlezda – simptomi i saveti.