Nega atopične i veoma suve kože

Atopična, suva i iritirana koža više nisu bauk, napredna dermotehnologija i najnovija istraživanja na ovu temu daju nam rešenja za pomoć pacijentima sa atopičnim dermatitisom.

Atopična koža je stanje, često hronično, koje može biti praćeno astmom, respiratornim alergijama i alergijama kože. Javlja se kod beba, dece i ljudi koji imaju atopičnu konstituciju. Takva konstitucija potiče od hiperaktivnog, neuravnoteženog imunološkog sistema. Kod ovih osoba je pojačana sinteza IgE antitela. Kod ovih osoba koža je suva, osetljiva i veoma reaktivna. Najvidljivija manifestacija na koži je ekcem, praćen crvenilom, svrabom, perutanjem, peckanjem i opštim stanjem iritacije. 
Atopična koža može se pojaviti u bilo kom životnom dobu, ali simptomi obično počinju u detinjstvu i često se nastavljaju u odraslom dobu. Kod ovih osoba zbog narušene pH vrednosti kože i narušene kožne zaštitne barijere, razni iritirajući faktori iz životne okoline, kao što su polen, prašina, određeni kozmetički proizvodi, deterdženti, tkanina odeće, pogoršavaju ovo stanje i uvode pacijenta u začarani krug problema atopične kože. Kako bi ovakvu kožu zaštitili od spoljnih nadražujućih faktora, potrebno je primeniti odgovarajući tretman. Propisane terapije uglavnom kortikosteroidima u akutnim upalnim fazama, od strane lekara, samo su jedan vid rešenja. Svakodnevna nega i higijena ovakvo zahtevne kože je veoma važna.
Za negu atopijske kože treba koristiti nežne dermatološke gelove bez sapuna najbolje sa fiziološkim pH 5,5 vrednostima.
Proizvodi za higijenu ne bi trebalo da sadrže alkalne deterdžente ili sapune, parabene, silikone, ftalate, veštačke boje i parfeme. Idealna formulacija proizvoda za negu takve kože trebalo bi da obezbedi maksimalni stepen hidracije, sa sastojcima koji je omekšavaju i poboljšavaju kvalitet kože. Najbolje sa regeneratorima lipidne membrane kože.
Napredna dermo-tehnologija, omogućuje potpuno novi pristup nezi kože pacijenta sa atopijskim dermatitisom. Inovativne formule i teksture kozmetičkih proizvoda, koje su pažljivo prilagođene koži, omogućavaju maksimalnu hidrataciju i moćno deluju na poboljšanje kvaliteta kože. Poboljšava se tekstura kože, održava prirodan hidrolipidni balans i obnavlja zaštitna funkcija kože. Dobro izabrana farmaceutsko dermatološka kozmetika koju pacijent koristi u svakodnevnoj nezi učiniće kožu mekanom i nežnom, a smanjiće iritaciju, crvenilo, svrab ili perutanje. Na tržištu postoji mnoštvo preparata namenjenih svakodnevnoj nezi atopične kože. Važno je izabrati preparate koji imaju 0% parfema, 0% silikona, 0% parabena, 0% ftalata i 0% boja. Pacijenti treba da obrate pažnju da li kozmetika sadrži tri najvažnija elementa za negu atopične kože: 
PH 5,5 je idealna pH vrednost kože i sa naučnog stanovišta povoljno deluje na fiziološku floru kože koja je veoma važna u zaštiti kože.
Poželjno je da sadrži prirodna ulja sa visokom koncentracijom OMEGA 3 i 6 masnih kiselina. Sa farmaceutskog stanovišta najbolji izvor ovih kiselina je ulje divljeg lana (Camelinae oleum) koje se vekovima koristi za negu i poboljšanje kvaliteta kože. Deluje antioksidantno, antiinflamatorno i emolijentno na kožu.
10% UREA omogućava maksimalnu dubinsku hidrataciju kože, za razliku od nižih koncentracija, koje manje hidriraju kožu ili viših  koje mogu dovesti do perutanja. Zbog svega navedenog, pravilna i redovna nega, koja podrazumeva korišćenje blagih gelova za tuširanje i primenu mleka za kožu, od suštinske je važnosti za održavanje dobrog stanja atopične kože.