Uoči Svetskog dana štitaste žlezde

KOJI SU TRENUCI U ŽIVOTU KLJUČNI ZA KONTROLU?
 

Tokom Međunarodne nedelje štitaste žlezde, koja se u celom svetu obeležava poslednje nedelje maja, Srpsko tiroidno društvo uz podršku jedne od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija Merck, organizuje u Srbiji brojne aktivnosti u okviru kampanje „Štitasta žlezda – Trenutak za kontrolu".
Na Svetski dan štitaste žlezde, u petak, 25. maja, svi građani će moći da besplatno potraže savet endokrinologa na Facebook stranici „Štitasta žlezda – simptomi i saveti".
 „Postoje ključni trenuci u životu tokom kojih je zdravlje štitaste žlezde posebno važno. Želimo da pomognemo ljudima da prepoznaju vreme i one trenutke u životu, kada nelagodni simptomi koje doživljavamo, mogu biti prvi znaci da je došlo do nepravilnog rada štitaste žlezde, umesto da se ti simpotomi, kao što to obično biva, pripisuju životnoj promeni ili prekretnici koju proživljavamo"izjavio je  prof. dr Miloš Žarković, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.
Na Kalemegdanu će za sve sugrađane u nedelju, 3. juna, biti održan događaj, na kome će renomirani stručnjaci endokrinolozi održati javnu tribinu, a program će pratiti i edukativne radionice.
„Živeti život kakav želite", „Uživajte u penziji", „Osnivanje porodice" i „Gledati svoje dete kako raste" četiri su ključne tematske oblasti kampanje. Osim što su najemotivniji periodi u životu svakog od nas,  često umeju da budu i veoma stresni, kada se mogu pojaviti prvi simptomi poremećaja rada štitaste žlezde, a da toga nismo ni svesni.
Poremećaj rada štitaste žlezde pogađa oko 200 miliona ljudi širom sveta, a u nekim zemljama poput SAD čak 60% celokupnog društva pati od ovog poremećaja, a da toga nije ni svesno. Zahvaljujući pilot projektu nacionalne kampanje skrininga u organizaciji Srpskog tiroidnog društva i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i farmaceutske kuće Merck, 2016. godine preko 1400 građana Republike Srbije potpuno besplatno je uradilo analize hormona štitaste žlezde. Rezultati do kojih se došlo nakon pregleda, govore da 11% testiranih građana ima poremećaj rada štitaste žlezde, od čega 7% ima hipotireozu (smanjenu funkciju štitaste žlezde), dok 4% ima hipertireozu (povećanu funkciju štitaste žlezde).
Ukoliko se ne tretiraju, simptomi poremećaja funkcije štitaste žlezde mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Jednostavan krvni nalaz može pokazati da li su simptomi uzrokovani poremećajem funkcije štitaste žlezde.
Ukoliko želite da saznate više o poremećaju rada štitaste žlezde, ili o kampanji Štitasta žlezda – kontrolne tačke, posetite Facebook stranicu Štitasta žlezda – simptomi i saveti.
Štitasta žlezda je endokrina žlezda leptirastog oblika koja se nalazi na prednjem donjem delu vrata, i ima zadatak da kontroliše metabolizam. Ona igra ključnu ulogu u našem zdravlju i blagostanju. Njen zadatak je da proizvodi tiroidne hormone, koji se krvotokom prenose do svakog tkiva u telu. Ovi  hormoni su neophodni kako bi obezbedili normalan rad svih tkiva i organa. Oni pomažu održavanju energije u organizmu, toploti tela, kao i održavanju normalnog rada mozga, srca, mišića i ostalih organa.