KAKVA JE MEDIJSKA SLIKA O KARDIOLOGIJI U SRBIJI?

Na svečanom događaju, povodom zatvaranja izložbe „Medijska slika o kardiovaskularnim bolestima" u Ustanovi kulture Parobrod, 30. marta, kardiolozi, novinari i umetnici mlađe generacije diskutovali su o značaju i uticaju medija na kreiranje navika i percepciju domaće javnosti o potencijalnim uzrocima kardiovaskularnih oboljenja. Izložbu su podržali Udruženje kardiologa Srbije i jedna od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija, Merck.
„ Statistički podaci pokazuju da svaki drugi stanovnik Srbije u dobi preko 50 godina ima povišen krvni pritisak, koji predstavlja jedan od najvažnijih faktora rizika za bolesti krvnih sudova srca (infarkt i angina pektoris) i mozga (moždani udar), srčanog mišića i velikih krvnih sudova (aorta i karotidne arterije). Preventivni pregledi, zdrav način života i zdrava ishrana, kao i pravilno lečenje predstavljaju jedine načine da se ovaj medicinski problem prevaziđe. Uz redovno praćenje visine krvnog pritiska neophodno je i kontrolisanje pulsa, kao najboljeg indirektnog pokazatelja količine adrenalina u krvi, koji je kod nekih osoba višestruko odgovoran za nastanak i održavanje povišenog krvnog pritiska. S obzirom da se putem medija mogu efikasno preneti medicinske informacije opštoj populaciji, edukacija novinara predstavlja jedan od važnih vidova pristupa i ovom medicinskom problemu ", istakao je prof.dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Kustos izložbe Mirza Dedać, likovni umentnik, opisao je prikaz medijskih izveštaja kao „Tekstova sa jasnom formom i lakoćom čitanja koji imaju edukativni karakter, kojim se stvara zanimljiva veza između slike i reči. Na ovaj način ostvaren je odnos, koji privlači posmatrača i sa njim stvara zanimljivu interakciju".
Ističući u svojim radovima značaj preventivnih pregleda i moguće uzroke srčanog oboljenja, Danijela Davidov Kesar, novinarka Politike, Nemanja Velikić, novinar TV Pink i Vesna Stanimirović, urednica novinskog dodatka Doktor Kurir, dobili su zahvalnice za svoj doprinos u medijskom izveštavanju o kardiovaskularnim bolestima. Izložba je u postavci od 15. marta, a organizovana je u okviru nacionalne kampanje „Pazite na otkucaje".