PODRŠKA DOJENJU

Zbog stalnog pada stope dojene dece, zaštita promocija i podrška dojenju predstavlja danas javno-zdravstveni prioritet u većini razvijenih zemalja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF su pokrenuli programe i akcije s ciljem promocije isključivog djenja svakog deteta do 6 meseci života, a nakon toga nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do druge godine života. Saznanje o potrebi sprovođenja koordinisanih i programskih aktivnosti vezanih za promicanju dojenja rezultirala je pokretanjem globalnih inicijativa i preporuka od strane SZO i UNICEF-a 
U Srbiji tek nešto više od polovina beba dobije svoj prvi podoj u toku prvog sata od rođenja, a tek je 12,8 % isključivo dojene dece mlađe od 6 meseci u Srbiji.

 

Veština dojenja se generacijama unazad prenosila od majke na ćerku. Ogromna popularizacija mlečnih formula i pasivan odnos društvene zajednice i zdravstvenih radnika prema prirodnoj ishrani je doveo do toga da je dojenje postalo veština koju zaboravljamo, a dalekosežne društvene, državne, kulturološke, medicinske i druge posledice, nauka i društvo još nisu u mogućnosti da sagledaju u punom obimu.

Program podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta" ima zadatak da se svakom detetu omogući najbolji početak u životu i da zaštiti njegovo psihofizičko zdravlja.


Ovaj Program je prvenstveno orijentisan na sprovođenje aktivnosti kroz sistem zdravstva od primarne do tercijerne zdravstvene zaštite. Program preporučuje  model zdravstvenih usluga u kojem su potrebe trudnica, porodilja, babinjara i dece stavljene u centar okruženja koje ih podržava, uključujući i zaštitu od reklamiranja zamena za majčino mleko.  Na jednostavan i praktičan način je predloženo rešavanje  najvažnijih pitanja koja se tiču dojenja a odnose se na dete, majku, zdravstvene radnike, zdravstveni sistem, zajednicu i ostale


Program sadrži ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate, ali uključuje i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite.


Rešenjem Ministra Zdravlja 20.03.2018. za Nacionalnog koordinatora Programa je imenovana Prim dr Ljiljana Stanković, neonatolog iz GAK "N Front” Beograd.


Radna grupa za izradu nacionalnog Programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta je formirana 04.04.2018.Velikim angažovanjem svih članova Radne grupe Program je napisan, a 06.07.2018 je usvajen na Vladi RS (Program u prilogu). 


Nadam se da ćemo zajedno doprineti da stopa isključivo i ukupno dojene dece bude veća.