Najnoviji broj Informatora

Prelistajte novi broj:
https://apoteka-magazin.rs/casopis.php?id=33

 

Deus ex machina 

U poslednje vreme velika prašina se digla oko široke upotrebe čet-bota kompanije OpenAI poznatijeg  pod nazivom ChatGPT,  a iz ugla medicine i farmacije pažnju privlači njegova primena u medicinske svrhe.

ChatGPT (Chat-Generative Pre-trained Transformer) je vrsta veštačke inteligencije, koja se koristi u obradi prirodnog jezika (Natural Language Processing). Pod prirodnim jezikom se podrazumevaju bilo koji živi ili klasični jezici kojima ljudi mogu da komuniciraju. ChatGPT predstavlja prethodno trenirani model dubokog učenja koji je obučen na velikoj količini teksta iz različitih izvora, uključujući i razne vrste razgovora. To je neka vrsta konverzacijske veštačke inteligencije. ChatGPT je napredna tehnologija koja koristi neuronske mreže i algoritme mašinskog učenja da bi razumeo prirodni jezik, stvorio rečenice i odgovorio na pitanja u realnom vremenu. Ono što ChatGPT čini posebnim je to što koristi kontekstualno razumevanje prirodnog jezika, što znači da može uzeti u obzir prethodnu razmenu reči i razumeti širi kontekst.

Primena ChatGPT-a je veoma široka, a može se koristiti za različite zadatke, uključujući prevođenje jezika, pisanje članaka, odgovaranje na različita pitanja itd. U medicini, ChatGPT se može koristiti za podršku pacijentima i medicinskim stručnjacima, kao i za procese dijagnostike i lečenja. Budući da je upotreba ovih čet-botova besplatna oni se već naširoko koriste u različitim oblastima. Međutim, ovakva jedna tehnologija uz entuzijazam i ushićenje novim mogućnostima, donosi sa sobom i zabrinutost, strah i nepoverenje prema mašinama i veštačkoj inteligenciji. 

Čet-botovi mogu odgovarati na pitanja pacijenata o različitim zdravstvenim problemima, simptomima i lečenju, a prvo pitanje koje se nameće je koliko su podaci koje ChatGPT saopštava tačni i precizni i na koji način to može imati posledice po zdravlje onih koji na taj način traže savete i pomoć. U radu objavljenom pre mesec dana u časopisu „Radiology" (Appropriateness of Breast Cancer Prevention and Screening Recommendations Provided by ChatGPT) istraživači sa Univerziteta u Merilendu su postavili 25 pitanja o skriningu raka dojke, na koje je veštačka inteligencija čet-bota odgovorila većinu ispravno, ali je takođe pružila i neke netačne informacije. Svako pitanje je bilo postavljeno tri puta. Odgovori na 22 pitanja (88%) su bili prikladni, ali jedno pitanje je bilo pogrešno odgovoreno zastarelim informacijama, a dva druga su imala nekonzistentne odgovore koji su se značajno razlikovali svaki put kada je isto pitanje postavljeno. Zaključak ovog istraživanja je da ChatGPT pokazuje potencijal da pruži tačne informacije pacijentima o prevenciji i pregledu raka dojke, ali da zahteva dalje istraživanje i nadzor, s obzirom na mogućnost neodgovarajućih i nekonzistentnih preporuka.

            Na stranu entuzijazma bi mogli dodati i korist jednog ovakvog alata pri analizi velike količine medicinskih podataka u svrhu dijagnostičke procene. Međutim, sigurno je za sada izvesno da ChatGPT nije i ne može biti zamena za lekarski pregled i savetovanje s medicinskim stručnjakom, ali svakako da može biti korisno sredstvo podrške.  Ne znamo da li je veštačka inteligencija i ChatGPT u stvari Deus ex machina, neočekivana sila koja se pojavljuje i iznenada rešava problem(e), slično kao što bi to učinio bog iz antičke grčke tragedije, ali svakako je nešto sa čim ćemo se sve više susretati u budućnosti.

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica