100. - septembar - oktobar 2016.

Gde pronaći
Pročitajte novi broj
http://www.novinarnica.net/reader/#/izdanje/32150/0/1

Preporučujemo...

INTERVJU SA DIREKTOROM KLINIKE ZA INFEKTIVNE I TROPSKE BOLESTI KCS DOC. DR GORANOM STEVANOVIĆEM

SEPSA OPASNA INFEKCIJA KOD KOJE JE SVAKI MINUT DRAGOCEN

ŠTA JE SEPTIČNI ŠOK?

Septični šok je krajnji stadijum popuštanja svih funkcija organizma tokom preteške bakterijske i gljivične infekcije.Tada dolazi do popuštanja rada srca i rada bubrega, gubitka perifernog pritiska i smanjenja snabdevanja krvlju i hranljivim materijama i kiseonikom svih tkiva. Prema tome, to je globalno popuštanje u trenutku kada organizam definitivno počinje da gubi bitku s infektivnim agensom koji ga je napao. Teška sepsa i septični šok je jedno od stanja gde se primena antibiotika mora započeti odmah i bez odlaganja,neposredno nakon uzimanju uzorka za mikrobiološku dijagnostiku,čak i pre dobijanja bilo kakvog rezultata.
Sepsa je u stvari, ako se izuzmu koronarna dešavanja, najučestaliji uzrok smrti u jedinicama intenzivne nege.To je danas vodeći uzrok umiranja u savremenom svetu, jer više od 1.400 ljudi svakog dana premine od sepse.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS doc. dr Goran Stevanović upozorava na to da je sepsa izuzetno opasna bolest koja mora ozbiljno da se leči u bolničkim uslovima i u zdravstvenim centrima onog
nivoa koji mogu kvalifikovano da zbrinu obolelog. Rana dijagnostika, pravovremeno javljanje lekaru i rana terapija smanjuju učestalost posledica, mada su one kod sepse uvek moguće. Iako ima visoku incidencu
sepsa je gotovo nepoznata javnosti i često se pogrešno tumači kao trovanje krvi. Javlja se kao odgovor organizma na infekciju i može da uzrokuje oštećenja tkiva i organa. Sepsa se retko javlja kao primarna infekcija,već najčešće nastaje kao komplikacija neke primarne infekcije (urinarni trakt, respiratorni i drugi sistemi)u organizmu, odakle bakterije i gljivice prodiru u cirkulaciju.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


ŽIVOT SA DOBRIM BAKTERIJAMA – IMUNI SISTEM

Autor: IVANA BUZADŽIĆ,molekularni biolog i fiziolog, specijalista genetike

Crevna flora utiče na imunitet, na razvoj mnogih bolesti, i stoga je opravdano postaviti pitanje koja hrana i kakav način života podstiču razvoj kvalitetne crevne flore? Oko 70% imunoloških ćelija u telu, prisutno je u crevima. Želudačno-crevni sistem sisara je utočište enormnom broju složenih zajednica dobrih bakterija. Ova crevna mikroflora je evoluirala zajedno sa svojim domaćinom tokom hiljade godina, donoseći dobrobit domaćinu na mnoge načine (probava, proizvodnja nutrijenata, detoksifikacija, zaštita od patogena i regulacija imunog sistema).

Ukupno zdravlje i integritet creva se oslanja gotovo potpuno na crevnu floru. Naša creva sadrže ćelije koje se zovu enterociti, čiji je životni ciklus samo nekoliko dana.Taj mehanizam zamene starih enterocita postoji jer bi ćelije zida creva trebalo da budu mlade i zdrave kako bi efikasno vršile svoju ulogu.
Ako crevna flora nije dobra, enterociti mutiraju, proces nastanka mladih enterocita se narušava i ćelije mogu postati kancerogene.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


VOLITE SVOJE KOSTI

Autor: MR PH. SPEC. MARIJANA POPOVIĆ,specijalista farmakoterapije u praksi

«Volite svoje kosti», naziv je ovogodišnje svetske kampanje posvećene borbi protiv osteoporoze, koja se obeležava svakog 20. oktobra. Ovogodišnja kampanja stavlja u fokus prevenciju i zaštitu kostiju na vreme, kako bi se osigurao kvalitetniji život i smanjio broj fraktura uzrokovanih osteoporozom.Ukoliko se osteoporoza dijagnostikuje u njenom početnom stadijumu i započne se sa njenim pravilnim i blagovremenim lečenjem, sve su šanse da do uznapredovale osteoporoze i ne dođe.

Pročitajte više u štampanom izdanju...