Apoteka broj 125

Pročitajte novi broj

https://issuu.com/bbapoteka/docs/apoteka_125_p

 

 

 

Raf i flajer umesto farmaceuta

 

Pre više od mesec dana, uključim TV i pojavi se reklama gde veselim i uzbuđenim tonom najavljuju nešto NOVO, „Porodična apoteka" u svim IDEA, Roda i Mercator prodavnicama širom Srbije. Kažu da će se u asortimanu naći vitamini i minerali, dodaci ishrani, probiotici, sirupi, sredstva za dezinfekciju, melemi i drugi (podvlačim) farmaceutski proizvodi. Veliki raf u prodavnici na kome je na sve strane ispisano apoteka i uz sve akcijske kataloge možete naći „Porodična apoteka" flajer na kome na desetak strana imate pobrojane proizvode i u 2-3 rečenice objašnjeno čemu služe. Kako sami kažu na početku flajera „Nova realnost nam donosi i nove ideje", oni misle dobre, a za većinu farmaceuta u Srbiji ova ideja ukazuje da na sve strane pokušavaju da znanje i profesiju farmaceuta omalovaže, a apoteku svedu na prodavnicu.

Problem je mnogo širi, i geografski, i suštinski, a pokušaj apotekarskog rafa u prodavnici je samo loša kopija loših primera iz drugih država. Sigurno da je zgodno nešto što vam treba od medicinskih proizvoda kupiti „usput" dok kupujete u supermarketu, ali mislim da to nije u redu pre svega sa aspekta zdravlja i bezbednosti primene medicinskih proizvoda.   Potpuno je jasno da korišćenje lekova, bilo kog režima izdavanja ima svoju jasnu indikaciju koju procenjuje lekar, a u određenim situacijama i za određena stanja i farmaceut, a vrlo slično je i za medicinska sredstva i dodatke ishrani koji iako liberalnijeg načina izdavanja imaju uticaj na zdravlje ljudi i iz tog razloga moraju biti procenjeni od strane stručnjaka, kada, kako i zašto. Isuviše prodajno orjentisan pristup nas je doveo u situaciju da se dijetetski suplementi skoro pa poistovećuju sa hranom, što nam pokazuje i ovaj skorašnji raf „Porodična apoteka" u Rodi. Apoteka je zdravstvena ustanova u kojoj rade zdravstveni radnici obučeni da pomognu u lečenju pacijenata, zdravstveni radnici koji su deo tima sa lekarima i koji umeju da procene kada neki proizvod može više da naškodi nego da pomogne.

Ova situacija sa prodajom farmaceutskih proizvoda u supermarketima pokazuje ili potpuno odsustvo razmišljanja ili potpuno neuvažavanje apotekarske delatnosti, a u oba slučaja na nama farmaceutima ostaje da se borimo kako za našu struku, tako i za zdravlje pacijenata.

 

 Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica