Apoteka broj 130

 

Pročitajte novi broj

https://issuu.com/bbapoteka/docs/apoteka_130

 

 

Farmacija: Uvek pouzdana, u službi vašeg zdravlja

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP), sa ciljem da promoviše farmaceutsku profesiju, ustanovila je Svetski dan farmaceuta koji se obeležava 25. septembra. Farmaceutska profesija ima dugu tradiciju i tokom vremena se menjala i prilagođavala zahtevima zdravstvenog sistema. Ovogodišnji Svetski dan farmaceuta obeležava se pod sloganom "Farmacija: Uvek pouzdana, u službi vašeg zdravlja" i ima cilj da skrene pažnju na značajnu ulogu farmaceuta u poboljšanju zdravlja i istakne poverenje koje pacijenti u velikom broju imaju prema farmaceutima.
Pandemija kovid 19  i infodemija koja je prati podstakli su rekordno visoko povećanje nepoverenja u društvene lidere i izvore informacija. U vremenu neizvesnosti gde je velika prepreka kolebljivost pacijenata prema vakcinaciji, poverenje javnosti u farmaciju je važnije nego ikad.
U različitim nacionalnim istraživanjima, godinama unazad, farmaceuti su stalno imenovani među pet profesionalaca kojima se najviše veruje. Prosvetni radnici su takođe stalno u prvih pet i, prema nedavnom istraživanju, naučnicima se trenutno ukazuje najviše poverenja na svetu. Različita istraživanja ukazuju na značajnu povezanost između poverenja u zdravstvene radnike i zdravstvenih ishoda za pacijente.
Jedna meta analiza iz 2017. godine na temu povezanosti između poverenja u zdravstvene radnike i zdravstvenih ishoda za pacijente (Birkhäuer J et al. Trust in the health care professional and health outcome: A meta-analysis) zaključuje da su pacijenti izrazili  veće zadovoljstvo lečenjem, da pokazuju bolje zdravstveno ponašanje, manje simptoma i bolji kvalitet života kada imaju veće poverenje u svog zdravstvenog radnika.
Apotekarska delatnost ima integritet koji je izgradila zahvaljujući stručnosti farmaceuta, dostupnosti usluga i poverenju koje ima kod pacijenata. Farmaceut je najdostupniji zdravstveni radnik, pouzdan i uvek u službi vašeg zdravlja.

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica