92.- april - maj 2015.

Prelistajte časopis

Pročitajte najnovije izdanje


IZDVAJAMO.....


Predložite najdražeg apotekara

Od 15. marta na našoj facebook stranici Nađi lek je počela akcija »Predložite najdražeg apotekara«. Pozivamo Vas da nam šaljete svoje predloge u inbox ili na e-mail infocentar@bbsoft.rs. Vaš predlog treba da sadrži ime i prezime apotekara, ime apoteke u kojoj radi, i adresu i telefon apoteke. Obrazložite nam zašto ste se odlučili baš za tog apotekara. Svi predlozi biće predstavljeni u narednim
brojevima Apoteke. Apotekara sa najviše glasova očekuju vredne nagrade, a svi učesnici koji su svoje predloge slali dobijaće besplatne primerke časopisa Apoteka na kućnu adresu narednih godinu dana.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


Vakcinacija dece - zakonska obaveza i bez pristanka roditelja

Vakcinacija dece štiti od teških zaraznih bolesti od kojih se nekada masovno oboljevalo i umiralo. Za vakcinaciju uskoro neće biti potreban pisani pristanak roditelja ukoliko bude izmenjen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji bi trebalo da bude usklađen sa Zakonom o pravima pacijenata - izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić na poslednjoj sednici Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu. On je podsetio da je zbog kolizije ta dva zakona u javnosti stvorena konfuzija zbog koje je deo javnosti postao talac neznanja i predrasuda. Naime,prvi zakon obavezuje na obaveznu imunizaciju za desetak zaraznih bolesti, a drugi daje slobodu izbora roditeljima dece i samim pacijentima:
- Alarmantna je situacija u oblasti imunizacije. Odziv dece, odnosno njihovih roditelja na vakcinaciju, poslednjih godina je smanjen. Tako je, na primer,obuhvat MMR vakcinom za poslednje dve godine 85,8 odsto a 89,2 procenta kada je reč o revakcinaciji. To je najniža stopa obuhvata vakcinacijom u Srbiji od 2000. godine. A, zapravo, dobar i uspešan obuhvat vakcinacijom podrazumeva stopu od 95 do 97 procenata - istakao je prof. dr Berislav Vekić.
Zakonsko uređenje te materije zahteva sveobuhvatnu podršku države i struke.
To podrazumeva i prevazilaženje kolizije spornih članova dva zakona. Naime, član 15 Zakona o pravima pacijenata treba da bude usklađen sa članom 25 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Različito i neprecizno tumačenje ta dva zakonska člana dovelo je različitog pristupa u obaveznoj vakcinaciji dece od zaraznih bolesti - navela je predsednica Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu prof. dr Slavica Đukić Dejanović:
- Zato je Odbor za zdravlje i porodicu zajedno sa Ministarstvom zdravlja odlučio
da predloži da za obaveznu vakcinaciju mališana neće biti potreban pisani pristanak
roditelja ili staratelja. To će važiti i za vakcinaciju punoletnog pacijenta.Dakle, neće biti potreban njegov pisani pristanak.
Ukoliko iz medicinskih razloga ilina predlog nadležnog doktora vakcinacija nije moguća, ona će biti odložena ili isključena iz obaveznog kalendara imunizacije - navela je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


Ispravna hrana  je temelj zdravlja
   
Svetski dan zdravlja - 7. april, širom planete obeležen je pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno ispravna hrana" s ciljem da bude skrenuta pažnja na to koliko je važno da jedemo bakteriološki ispravnu hranu. Problemi koji se tiču bezbednosti životnih namirnica su globalni i univerzalni bez obzira na ekonomski status neke zemlje. Ovogodišnji Međunarodni dan zdravlja je bila prilika da se ukaže na značaj saradnje vladinog sektora,proizvođača i distributera koji treba da obezbede bezbednu hranu na tanjiru. Svake godine u svetu više od dva miliona ljudi umre od bolesti uzrokovanih neispravnom vodom i prehrambenim proizvodima.
U Srbiji oko 25 hiljada osoba oboli od bolesti koje se prenose neispravnom hranom. Zato je saradnja javno-zdravstvenog,veterinarskog i sektora životne sredine važna u prepoznavanju mogućih rizika od toksičnih namirnica životinjskog i biljnog porekla – poručuju lekari i stručnjaci za ishranu.

Pročitajte više u štampanom izdanju...Svaki deseti lek lažan

Međunarodna konferencija Evropske komisije i ALIMS-a
Kako prepoznati originalni lek u Srbiji?
- Na svakoj kutiji leka odštampan je zaštitni hologram i bar kod. Samo medikamenti ulegalnom lancu imaju taj hologram na kojem su upisana imena Agencije za lekove i medicinska sredstva skraćenicom ALIMS, Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja.Kada u rukama imamo takvu kutiju leka možemo biti spokojni da je reč o originalu. Ukoliko neko posumnja da je kupio ili nabavio falsifikovani lek može da se javi ALIMS-u,inspekcijskim službama Ministarstva zdravlja ili najbližoj policijskoj stanici. Predstavnici tih institucija odmah preduzimaju neophodne istražne radnje, počev od uzimanja uzorka leka ili preparata - kaže direktor ALIMS-a dr Saša Jaćović.

Pročitajte više u štampanom izdanju...Svetski dan osoba sa autizmom      
Autizam, stop diskriminaciji!

Osobama sa autizmom nisu dovoljni tuđa nega i pomoć. Nedostaju i bolja dijagnostika, lečenje, psihološka podrška i savetovališta za roditelje. Proces osamostaljivanja i zapošljavanja tih osoba su otežani bez izrade strategije o socijalnoj zaštiti. A najveća briga je kada nestane biološka porodica, jer uglavnom, više nema ko da brine o toj deci ili odraslim osobama sa autizmom.Međunarodni dan osoba koje žive sa autizmom ove godine je obeležen pod sloganom »Autizam, stop diskriminaciji!« Iz samog slogana je proistekla poruka da osobe sa tim poremećajem ponašanja imaju brojne probleme i nailaze na mnoge teškoće. Deca i mladi sa autizmom i članovi njihovih porodica svakodnevno se suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije i stigme. Najteže je onima u unutrašnjosti Srbije jer su prepušteni sebi, sa minimalnom ili gotovo nikakvom podrškom lokalne zajednice. U svetu ih ima oko pet miliona, a u Srbiji nekoliko hiljada.
Autizam je složen poremećaj u razvoju mozga. Umanjuje društvene i komunikacione mogućnosti pojedinca a uglavnom se manifestuje neobičnim i ponavljajućim oblicima ponašanja. Trenutno se jednom od 100 dece u Evropi dijagnostikuje autizam. U Srbiji je taj poremećaj u progresiji - na 68 dece rađa se jedno sa autizmom.

Pročitajte više u štampanom izdanju...Smanjite tegobe tokom menopause 

Klimakterijum je period u životu žene kada započinju promene u organizmu usled menjanja i smanjivanja funkcije jajnika i na kraju potpunog prestanka njihovog funkcionisanja.Da se podsetimo, jajnici su mali parni organi veličine oko 2 do 3 cm, postavljeni bočno uz matericu. Imaju dve značajne funkcije, prva, veoma značajna je u reprodukciji i druga jednako važna uloga jajnika je njihovo produkovanje ženskih hormona, estrogena i progesterone.

Pročitajte više u štampanom izdanju...