86. april 2014. - maj 2014.

Prelistajte časopis Gde pronaći


PROČITAJTE NAJNOVIJI BROJ

http://www.novinarnica.net/apoteka/2014-04-23/12403


IZDVAJAMO…


Telefonsko savetovalište »Deca Srbije«

Telefonsko savetovalište za trudnice i porodilje „Halo beba" početkom marta počelo je da radi u još 11 gradova u našoj zemlji pod nazivom „Deca Srbije".Projekat će finansirati Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Cilj projekta je da roditelji telefonskim putem dobiju savete za pravilnu negu beba i bolesne dece.Telefonsko savetovalište „Halo beba" koje je već 12 godina dostupno trudnicama i porodiljama u Beogradu, preraslo je u projekat „Deca Srbije". Za rad savetovališta Fond za zdravstveno osiguranje organizovao je dodatnu obuku  medicinskih sestara koje će davati odgovore na pitanja vezana za trudnoću i porođaj, pravilnu ishranu, higijenu,negu i razvoj dece – rekao je director Fonda za zdravstveno osiguranje prof.dr Momčilo Babić:

- Ovim projektom RFZO to isto želi da obezbedi ne samo Beograđanima,nego i deci čitave naše zemlje. Zato smo ga nazvali "Deca Srbije – Halo beba!" i zato za sve 64 hiljade beba nudimo istovetnu ili sličnu uslugu.


Uticaj mineralnog sastava vode na zdravlje

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom iz 1992. godine 22.mart odredila kao datum obeležavanja Svetskog dana voda. Sve zemlje su pozvane da taj dan posvete aktivnostima u skladu sa svojim nacionalnim interesima.Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" je zbog sve veće upotrebe demineralizovanih voda ovogodišnji Svetski dan voda obeležio stručnim sastankom na temu „Uticaj mineralnog sastava vode na zdravlje". U pojedinim regionima u Republici Srbiji u kojima se voda za piće iz centralnih vodovodnih sistema zbog zdravstvene neispravnosti ne preporučuje za piće i pripremu hrane, stanovništvo se vodom snabdeva iz drugih javnih objekata za vodosnabdevanje (javne česme), u kojima se koriste tehničko-tehnološki tretmani prerade vode, koji prerađenu vodu znatno osiromašuju u pogledu mineralnog sastava.Svetski dan voda je prilika više da se ukaže i na značaj i kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće.Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije o rezultatima kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće u toku 2013. godine, pokazuju da nema značajnih odstupanja u odnosu na rezultate iz prethodnih godina. Parametri fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti su godinama nepromenjeni,što pokazuje da se u dužem vremenskom periodu nisu sprovodile aktivnosti na unapređenju i poboljšanju tehničko-tehnoloških postupaka tretmana vode.


Alergije nisu bezazlene

Intervju Dr sci. med. Zorica Plavšić, pulmolog i alergolog

U Srbiji svaka peta osoba pati od nekog oblika alergije. Iza suznih očiju, kijanja u naletima i svraba po koži, uglavnom se skriva alergijska kijavica.Obično je prati dolazak proleća i prvo cvetanje drveća,trava i korova, čiji su poleni najsnažniji "okidači"za nastanak alergije. Alergijska kijavica najčešće ne ugrožava život bolesnika, ali remeti kvalitet njegovog života. Neki simptomi, međutim, pored toga što remete kvalitet života, mogu i da ga ugroze teškom alergijskom reakcijom kod osobe koja već ima, na primer, astmu, a u nekim slučajevima može da dođe i do smrtnog ishoda.

ALERGOTEST NAJPOUZDANIJA DIJAGNOSTIKA - Kako najjednostavnije ustanoviti da li se radi o alergiji ili ne?

Pre svega samo lekar specijalista alergolog može da postavi dijagnozu. Postoji nekoliko koraka u postavljanju dijagnoze.Kožni alergotest, tzv. PRICKtest je veoma jednostavna i vrlo pouzdana metoda za ispitivanje postojanja aler-gije. Reč je o veoma jednostavnom testu koji je, i najčešće, prvi korak u postavljanju dijagnoze. Na kožu unutrašnjeg dela podlaktice stavi se kap vodenog rastvora alergena i ubodom specijalnom lancetom kroz tu kap stvore se uslovi za reagovanje na nivou kože. Nakon 15 – 20 minuta, ukoliko je osoba alergična,pojaviće se reakcija.Lekar specijalista će na osnovu veličine crvenila i plika koji se pojavi na mestu uboda zaključiti na koji alergen je osoba osetljiva i proceniti jačinu reakcije.Alergotest je bezbedan i nije bolan.Primenjuje se i kod dece čak i mlađe od godinu dana. Naravno kod dece, a posebno kod beba, rezultat prihvatamo sa rezervom, jer njihov imuni sistem još nije dovoljno razvijen.Sledeći korak je određivanje specifičnih belančevina u krvi, ukupni i specifični IgE imunoglobulin.U krvi osobe koja je alergična na neki alergen postoji povećana koncentracija IgE imunoglobulina specifičnog samo za taj alergen.Povećane vrednosti belih krvnih zrnaca iz grupe eozinofila još jedan je dokaz za postojanje alergije


Šarlah

Autor: Prof. dr Milena Božić

Od šarlaha najčešće obolevaju deca predškolskog i školskog uzrasta i dominantan put prenosa je kapljično. Zahvaljujući primeni antibiotika u terapiji šarlaha učestalost komplikacija je smanjena,ali može doći i do ozbiljnih komplikacija i razvoja bolesti kao što je reumatska groznica.Simptomatska terapija: U akutnoj fazi bolesti neophodno je ležanje i nega bolesnika, adekvatna hidratacija, davanje antipiretika, analgetika i korekcija elektrolita po potrebi. Dobra higijena usne duplje smanjuje mogućnost nastanka bakterijskih (gnojnih) komplikacija.Ishrana je normalna osim u akutnoj fazi bolesti, samo u vreme visoke temperature,kada treba da bude pretežno ugljenohidratna, tečna i obogaćena vitaminima.


Kontrola nivoa glukoze u krvi

Samokontrola

Autor: dr Saša Avakumović

"Medicinska nega kod hroničnih bolesti retko daje rezultate i manje je efikasna kad uz nju ne postoji adekvatna samokontrola i briga o vlastitom zdravlju”.Prof. dr M. Von Kroff

Samokontrola je jedini način da baš svakoga dana znate kako je vasa bolest (dijabetes) regulisana tj. "koliko je tačno sati na vašem satu života”.Ako ne sprovodite redovno samokontrolu,ne znate da li ste blizu centra mete ili ste promašili celu metu, tj. da li su rezultati nivoa glukoze u vašoj krvi blizu ciljnim rezultatima ili ne. Kada dobijete rezultat morate da znate da ga objasnite i da znate šta treba da uradite.

Šta preduzeti ako je šećer povišen i obrnuto šta uraditi ako je ispod donje granice?

Dakle, samokontrola pomaže u usklađivanju doza leka, obroka i fizičke aktivnosti sa trenutnim stanjem bolesti i/ili sa stvarnim potrebama organizma.Moć samokontrole je pojačana razumevanjem vlastitih potreba i mogućnosti.Od izuzetne važnosti je umešnost u primeni naučenih medicinskih (zdravstvenih) zahteva, kao i promenom stila života i ponašanja. Emocionalna podrška okoline i porodice je dodatni motor u očuvanju vašeg zdravlja.


Prehrambeni proizvodi i nutritivna vrednost

Autor: mr ph Uroš Čakar

Kada se razvija sastav za neki novi proizvod ponekada je polazna tačka upravo da se u najbližoj prodavnici potraži nešto slično onome što želimo da napravimo. Prvo što se posmatra jeste deklaracija na kojoj mora biti jasno naznačeno šta ulazi u sastav proizvoda. Raspored komponenti na deklaraciji je takav da se prvo navodi ona koja je prisutna u najvećoj količini. Imena nekih komponenata kao što su prirodne arome se ne navode, jer one često predstavljaju ju deo proizvođačke tajne uspeha proizvoda.Naravno na deklaraciji proizvoda se uredno navodi da su takve komponente prisutne.Uglavnom je prehrambeni proizvod koji se prvi pojavio na tržištu i najprodavaniji, što znači da je opravdao očekivanja potrošača. Većina će se nerado odreći omiljenih čokoladica, osvežavajućeg pića ili krekera, u cilju da se proba nov proizvod iste vrste koji se tek pojavljuje na tržištu. Znanje o komponentama koje će se naći u nekom proizvodu razlikuje dobre proizvođače od onih loših. Funkcionalne osobine nekog prehrambenog proizvoda se ne odnose samo na boju, ukus i miris proizvoda već tu ima i nečeg više. Bitna je nutritivna vrednost, stalni kvalitet i od svega najvažnija zdravstvena ispravnost.