87. juli 2014 - avgust 2014.

Prelistajte časopis Gde pronaći

PROČITAJTE NAJNOVIJI BROJ

http://www.novinarnica.net/apoteka/2014-06-03/13342

IZDVAJAMO...

Neće biti nestašica lekova

Nestašice lekova u Srbiji neće biti a niže cene lekova primenivaće se od januara naredne godine– izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar posle sastanka sa predstavnicima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i proizvođačima domaćih i inostranih lekova.Informacije da će biti nestašica lekova i otpuštanja radnika iz farmaceutske industrije koje su se pojavile proteklih dana nisu tačne – potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da je posle dvonedeljnog pregovaranja sa predstavnicima farmaceutske industrije s jedne i Fonda za zdravstveno osiguranje s druge strane postignut dogovor.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


Oprezno sa sunčanjem

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju o porastu broja obolelih od različitih oblika kancera kože, a jedan od uzročnika je prekomerno izlaganje UV zračenju. Tokom leta i sezone kada je većina ljudi više izložena suncu potrebno je obratiti pažnju na preporuke lekara i farmaceuta kako bi zaštitili kožu od štetnih efekata UV zračenja. Jedna od najvažnijih preporuka je izbegavati sunce u periodu od 10 do 16h, a savetuje se i nošenje adekvatneodeće (pamučna, lagana odeća, poželjno dugih rukava) i šešira i naočara za sunce koje imaju deklarisan nivo UV zaštite. Preporučuje se korišćenje kozmetičkih proizvoda posebno formulisanih za zaštitu kože od sunca koji moraju da sadrže i UVA i UVB filtere kako bi pokrili širok spektar zračenja. Iako proizvodi za zaštitu od sunca čine važan segment zaštite kože, nebi trebalo da stvaraju osećaj da se zahvaljujući njihvoj primeni može provesti duže vremena na suncu.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


Torakoskopija kod kifoze

Na Klinici za neurohirurgiju VMA krajem aprila obavljena je prva kombinovana operacija videoasistirane torakoskopske hirurgije i klasičnog hirurškog zahvata korekcije urođenog deformiteta kičme kod dece. Reč je o korekciji kongenitalne kifoze kičmenog stuba koja je nastala zbog urođenog poremećaja razvoja pršljenova kod etnaestogodišnjeg dečaka.Operaciju su izveli ppuk. dr Milenko Savić, neurohirurg i ppuk. dr Nebojša Marić, grudni hirurg.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


Astmatičar bez astme

Autor: Prof. dr Biljana Zvezdin,Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica Načelnik Odeljenja za astmu

Astma je dugotrajna, najčešće doživotna bolest koju karakteriše hronična (dugotrajna) upala disajnih puteva. Upala disajnih puteva izaziva povećanu osetljivost na različite faktore i njihovo povremeno sužavanje, zbog čega nastaju simptomi bolesti. Pored napretka u medicini, broj obolelih od astme je porastao širom sveta, u visoko i u niskorazvijenim zemljama,posebno kod dece. Očekuje se i dalji porast broja obolelih.Svetsko alergološko udruženje i Svetska zdravstvena organizacija procenjuju da će za 15 godina oko 30 odsto stanovnika u Evropi imati astmu (sada je oko 60 miliona obolelih),a preko 50 odsto neku alergijsku bolest, najčešće alergijski rhinitis i astmu. Alergijske bolesti disajnih puteva nazivaju epidemijom XXI veka!

Pročitajte više u štampanom izdanju...


EUROMELANOMA 2014

Evropska kampanja protiv raka kože

Povodom godišnje evropske kampanje protiv raka kože, Euromelanoma 2014, razgovarali smo sa asistentom dr Dušanom Škiljevićem, članom srpskog Euromelanoma tima, o samoj kampanji, ali i o sve učestalijem problemu raka kože.Ove godine za učestvovanje u Kampanji Euromelanoma se prijavilo 45 dermatoloških ustanova, državnih i privatnih, u 23 grada Srbije. Besplatne preglede je 12. maja 2014. godine obaljavlo 130 lekara,specijalista dermatovenerologije.Partner kampanje je Eucerin, brend medicinske kozmetike kompanije Beiersdorf d.o.o. 

Pročitajte više u štampanom izdanju...


OBELEŽEN EVROPSKI DAN SRČANE SLABOSTI

Slabost srca kosi pola planete

Tegobe koje ukazuju na srčanu slabost su zamaranje, otežano disanje,oticanje nogu i gušenje pri većem naporu ili kada se legne na ravno. Takvi simptomi upozoravaju da je funkcija srca oslabila i da je ne treba shvatiti olako - kaže direktor Klinike za kardiologiju KCS ass. dr Arsen Ristić: - Najčešći uzroci nastanka srčane slabosti su bolest krvnih sudova srca, akutni infarkt, srčano popuštanje izazvano nedovoljno dobrom cirkulacijom zbog nedovoljne snabdevenosti krvlju srčanog mišića. Veoma važni uzroci srčane slabosti su sama bolest srčanog mišića gde se srce proširi i oslabi, to su kardiomiopatije.Srčanu slabost mogu da izazovu i bolesti zalistaka koji funkcionišu kao ventili.

Pročitajte više u štampanom izdanju...


Stopala u fokusu

Da bi čovek opstao, pored kiseonika, vode i hrane potrebno je i da se kreće, odnosno bez pokreta i mišićne aktivnosti čovek oboleva i atrofira. Jedan od važnih činilaca u generisanju pokreta su i stopala koja su tako građena da su izuzetno stabilna i fleksibilna. Koliko je stabilna struktura stopala svedoči i činjenica da se isti tip svoda primenjuje i u arhitekturi i građevinarstvu.Stopalo ima i bogatu senzitivnu inervaciju, a preko njega primamo informacije o stanju podloge po kojoj se krećemo i posledično prilagođavamo položaj tela u prostoru. Najčešće na stopala ne obraćamo mnogo pažnje dok ne krenu da bole ili stvaraju neprijatnost. Uzroci bola i neprijatnosti u stopalima su različiti, a tokom letnjih meseci neki problemi se dodatno pogoršaju.

 Pročitajte više u štampanom izdanju...