101. - oktobar - novembar 2016.

Gde pronaći
Pročitajte novi broj
http://www.novinarnica.net/novine/apoteka

Reč urednice

Farmaceuti brinu za Vas

Pre 6 godina Međunarodna farmaceutska federacija (FIP), sa ciljem da promoviše farmaceutsku profesiju, ustanovila je Svetski dan farmaceuta koji se obeležava 25. septembra. Farmaceutska profesija ima dugu tradiciju i tokom vremena se menjala i prilagođavala zahtevima zdravstvenog sistema. Ovogodišnji Svetski dan farmaceuta obeležen je pod sloganom "Farmaceut i brinu za vas” a imao je zadatak da istakne važnost poverenja i bliskog odnosa farmaceuta sa pacijentima. Na koji način farmaceut brinu o vašem zdravlju? Farmaceut je stručnjak za lekove i od njega možete dobiti sve potrebne informacije o lekovima koje koristite, ali ne samo o lekovima već i o medicinskim sredstvima, dijetetskim preparatima i medicinskoj kozmetici. Vrlo često je određena terapija neuspešna jer pacijenti ne uzimaju lekove pravilno. Lek ima svoj pun efekat samo ako je primenjen kada treba (kod pravilno postavljene dijagnoze), u količini u kojoj treba (odgovarajuća doza) i u trajanju optimalnom za lečenje problema (vremenski period tokom kog je terapija delotvorna).
U svim drugim situacijama lek može doneti više štete nego koristi te je za primenu lekova ključna ravnoteža i prava mera. Farmaceut nije lekar i ne može postaviti dijagnozu, ali je stručnjak za lekove i može vas posavetovati kako da na najbolji način koristite propisanu terapiju. Takođe, može vas posavetovati i kako deluju lekovi koje koristite, da li imaju interakcije sa hranom, pićima ili drugim lekovima i dijetetskim preparatima,ali i kako da pravilno čuvate lekove i šta da radite sa preparatima koje niste iskoristili. Ključ dobrog zdravlja leži u prevenciji,a farmaceut može da vas posavetuje kako da unapredite svoje zdravlje usvajanjem zdravih životnih navika dajući savete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Konsultacije sa farmaceutom se ne zakazuju, farmaceut u apoteci je jedan od najdostupnijih zdravstvenih radnika kod koga uvek možete dobiti savet o lekovima jer farmaceuti brinu za vas.

Glavna i odgovorna urednica
Estela Gaković Ranisavljević


INTERVJU DR MILENA PAVLOVIC, SPECIJALISTA ORL MEDICINE I AUDIOLOG

Akutni gubitak sluha »alarm« za hitan odlazak ušnom lekaru

Degenerativno oštećenje sluha nastaje procesom starenja i na to ne možemo uticati. Akutna nagluvost, koju prati nagli gubitak sluha, najčešće na jednom uhu, sa osećajem pritiska ili zapušenja,pištanja i šuštanja, nikako ne treba zanemarivati. Buka je najveći neprijatelj ljudskom uhu i sluhu. Dijagnostika oštećenja sluha uključuje uzimanje anamneze: razgovor s pacijentom i audio-pregled. Higijena ušiju nije posebno zahtevna. Nikako ne treba koristiti štapiće! Njima se u dubinu ušnog kanala potiskuje ušna mast i tako onemogućava da ona spontano izađe. Dovoljno je posle svakog kupanja obrisati uho samo vatom ili vrhom peškira spolja i ništa drugo!

Pročitajte više u štampanom izdanju...

Čuvajmo antibiotike od rezistencije

Autor: Prof. dr Rajko M. Jović

Kao po pravilu prva linija borbe protiv infekcije pripada antibioticima,zahvaljujući kojima je, u velikoj meri smanjena učestalost kasnih, teških komplikacija u vidu reumatske groznice i oboljenja srca.Druga polovina XX veka je doba antibiotika, zahvaljujući kojima je značajan broj kasnih komplikacija uništen. Međutim, činjenica je da u dečijoj populaciji raste broj ponavljajućih infekcija, koje zbog kolektivnog smeštaja u ranom uzrastu povećavaju učestalost infektivnih epizoda.Pored ponavljajućih upala krajnika, raste i procenat dece sa sekretornom upalom uva, takođe posledicom ponavljajućih infekcija gornjeg disajnog puta, sa svim posledicama i po slušnu funkciju.
Nedavno je uočeno da postoji mogućnost sprečavanja naseljavanja patogenih bakterija i van crevnog sistema u cilju poboljšanja i postizanja dobrog zdravlja. Ova vrsta pristupa se naziva "bakterijalna terapija”ili "bioprotik” terapija, gde "bio” označava živu bakteriju sa dobro odabranim farmaceutskim aplikacijama. Streptococcus salivarius K12 je prvi sa "bioprotik” pristupom. Zaustavlja rast svih testiranih sojeve beta hemolitičkog streptokoka, najčešćeg uzročnika bakterijske upale ždrela i upale krajnika, a nekad i upale uva. Nalazi se i u majčinom mleku i prvi kolonizuje usnu duplju novorođenčeta.
Streptococcus salivarius K12 proizvodi posebne supstance koje sprečavaju rast Streptococcusa pyogensa i ostalih patogenih bakterija odgovornih za upalu ždrela, uva i loš zadah.

Pročitajte više u štampanom izdanju...

Fizička aktivnost kao lek

PREPORUKE ZA FIZIČKU AKTIVNOST DECE UZRASTA 5-17 GODINA

Fizička aktivnost dece i mladih obuhvata igranje, sportske aktivnosti, vožnju, rekreaciju,fizičko vaspitanje ili planirano vežbanje u okviru porodice, škole ili zajednice.
U cilju poboljšanja kardiovaskularnog, respiratornog, mišićnog, koštanog i metaboličkog sistema, kao i smanjenja simptoma anksioznosti i depresije deca i mladi uzrasta 5-17 godina treba da primenjuju sledeće preporuke:
• Najmanje 60 minuta srednje do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno
• Svako povećanje fizičke aktivnosti na više od 60 minuta dnevno doprinosi dodatnom poboljšanju zdravlja
• Većina dnevnih fizičkih aktivnosti bi trebala biti aerobna uz kombinovanje vežbi za jačanje mišića i kostiju barem 3 puta nedeljno
PREPORUKE ZA FIZIČKU AKTIVNOST ODRASLIH STAROSTI 18-64 GODINE
Fizička aktivnost odraslih starosne dobi od 18 do 64 godine obuhvata fizičku aktivnost tokom slobodnog vremena, šetnju ili vožnju bicikla u svrhu transporta, kućne poslove, igru, sportske aktivnosti ili planirano vežbanje u okviru svakodnevnih aktivnosti porodice ili zajednice. U cilju poboljšanja kardio-vaskularnog, respiratornog,mišićnog i koštanog sistema i smanjenja rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti i depresije odrasli od 18 do 64 godine starosti treba da primenjuju sledeće preporuke:
• Najmanje 150 minuta aerobnih fizičkih aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno ili najmanje 75 minuta aerobnih fizičkih aktivnosti snažnog intenziteta, ili jednako kombinovanje umerene i intenzivne aktivnosti
• Aerobna aktivnost bi trebalo da se praktikuje u trajanju od barem 10 minuta u kontinuitetu
• Za dodatne zdravstvene koristi, odrasli bi trebalo da povećaju aerobnu fizičku aktivnost umerenog intenziteta na 300 minuta nedeljno ili 150 minuta aerobnih fizičkih aktivnosti snažnog intenziteta, ili jednako kombinovanje umerene i intenzivne aktivnosti
• Potrebno je najmanje 2 puta nedeljno praktikovati vežbe za jačanje mišića

Pročitajte više u štampanom izdanju...