299. april 2020.

Napomena

Aprilski Informator, broj 299, je zbog pandemije COVID-19, uvedenog vanrednog stanja na teritoriji republike Srbije i otežanog rada pošte u Srbiji objavljen kao besplatno online izdanje dostupno svim zdravstvenim radnicima u Srbiji preko linka  
https://view.publitas.com/apoteka/informator-broj-299/page/1 


Aplauz

Jedan mali virus, SARS-CoV-2 koronavirus, uzrokovao je pandemiju i opštu zabrinutost širom sveta, pokazujući celom svetu koliko je zdravlje bitno. I pre nego što je bila proglašena pandemija, pitanje koronavirusa je bilo ozbiljno, a u Informatoru smo pisali o tome još u januaru i februaru. Za otprilike dva meseca COVID-19 se proširio na nekoliko kontinenata. Iako se pandemija odnosi na geografsko širenje virusa, uporedo se proširila i pandemija straha, duboke zabrinutosti i panike. Pandemija COVID-19 je ogolila suštinske probleme današnjeg         društva i ukazala na značajna pitanja koja su, reklo bi se, godinama gurana pod tepih. Ovaj mali virus u suštini preispituje ceo sistem vrednosti savremenog sveta. Ne manje važno, pandemija COVID-19 pokazuje koliko je važno imati dobar zdravstveni sistem i ukazuje na mnoštvo problema u zdravstvenim sistemima širom sveta.

Reklo bi se kao da je ceo svet zaboravio na snagu infektivnih bolesti i njihovo najjače oružje, neprimetno i podmuklo širenje. Ostaje utisak da su zdravstveni sistemi širom sveta potcenili ovaj virus i manje-više nespremno dočekali brz rast obolelih. Zdravstveni radnici su zbog prirode svog posla jedna od najugroženijih grupa za zaražavanje koronavirusom, a svedoci smo da se naš zdravstveni sistem ponašao kao da nije svestan pod kojim su rizikom zdravstveni radnici tokom epidemije i širenja zaraznih bolesti. Svedoci smo na primer da su farmaceuti u apotekama danima radili bez adekvatne zaštitne opreme i bez sistemskih uputstava kako se zaštiti i kako organizovati rad apoteke u slučaju epidemije zaraznih bolesti. Farmaceuti u apotekama su se snalazili po principu „uradi sam" i „sam se snađi". Većina zvaničnih uputstava se u suštini odnosi na rad domova zdravlja i bolnica, a apoteke su ostale negde u „sivoj zoni", odnosno, niko nije predvideo kako organizovati rad apoteka u ovom slučaju. Tek nakon nekoliko nedelja od početka epidemije u Srbiji, uspostavljene su neke mere po apotekama koje imaju cilj sprečavanje i smanjenje mogućnosti zaražavanja. Nakon nekoliko nedelja od pojave epidemije kod nas, objavljene su prevedene preporuke Međunarodne federacije farmaceuta (FIP) za farmaceute tokom COVID-19 pandemije, a neke od preporuka prenosimo u ovom broju Informatora. Ova pandemija je otvorila mnogo pitanja savremenog društva, a što se tiče farmacije u Srbiji, dodatno je istakla ono što je već godinama u nazad jasno, srpsko apotekarstvo ima ozbiljnih propusta u sistemskom organizovanju, nije adekvatno prepoznato u zdravstvenom sistemu, nedostaju jedinstvene smernice za rad koje bi u svim apotekama postavile jednake standarde za rad i pružanje farmaceutskih usluga.

I zato za sve koleginice i kolege, farmaceute, lekare i zdravstvene tehničare, koji su u najvećem haosu i strahu stavili zdravstvenu etiku i dobrobit pacijenata i celog društva ispred svog zdravlja najjači aplauz i podrška od redakcije Informatora.

Glavna i odgovorna urednica
Estela Gaković Ranisavlje