300. maj 2020

Pročitajte novi broj :

https://view.publitas.com/apoteka/informator-broj-300/page/1  

Pred vama je 300. broj Informatora, broj koji obeležava 25. rođendan našeg časopisa.

 

U redakciji smo mesecima u nazad razmišljali kako kroz časopis obeležiti ovaj jubilej. Bilo je tu mnogo ideja i različitih predloga, a onda se desila pandemija koronavirusa. Utisak je da je pandemija KOVID-19 preispitala ceo sistem vrednosti današnjeg društva i u prvi plan izdvojila pitanje „Šta je zaista važno?". Šta je ono što je suštinski bitno za svakog od nas, koje su vrednosti kojima težimo, kako provodimo život, da li radimo ono što volimo i kako to što radimo utiče na nas i svet oko nas? Vođeni onim što je za naš časopis zaista važno svih ovih godina, odlučili smo da ovaj tristoti, jubilarni Informator posvetimo našim čitaocima, pre svega  farmaceutima primarne zdravstvene zaštite koji u suštini nose najveći deo tereta nepravde i neadekvatnog prepoznavanja potencijala farmaceuta u našem društvu. Na stranama koje slede možete pročitati izjave koleginica i kolege koji rade u apotekama i koji su celu krizu pandemije KOVID-19 proveli stoički „za recepturom" i u trenucima kad nije bilo dovoljno opreme i kada je nastupila opšta panika. Iako su iz različitih gradova i različitih zdravstvenih ustanova u suštini svi zbirno dele slično osećanje, osećanje nepravde i neadekvatnog prepoznavanja farmaceuta u ovoj kriznoj situaciji, ali i uopšte.

Za časopis Informator su podjednako važne farmaceutske kompanije bez čije podrške časopis ne bi stizao svakog meseca na preko 4000 adresa farmaceuta i lekara. Kao i farmaceuti u apotekama, tako je i farmaceutska industrija u javnosti često negativno predstavljena, pri čemu se zaboravlja činjenicu da bez lekova, medicinskih sredstava, dijetetskih suplemenata i ostalih proizvoda koje kontinuirano proizvodi i distribuira farmaceutska industrija, terapijske opcije i mogućnost lečenja bi bile veoma male. Slobodno mogu reći većina bolesti bi bila mnogo smrtonosnija nego što je danas uz mnoštvo terapijskih mogućnosti. Zato smo jedan segment ovog jubilarnog broja posvetili farmaceutskim kompanijama i kroz izjave predstavnika različitih kompanija na simboličan način predstavili koliko su farmaceutske kompanije značajne za zdravstveni sistem.

Svakako na kraju, ali ne manje značajno, želim da istaknem značaj autora koji godinama svoje znanje i iskustvo dele sa čitaocima Informatora. Farmaceuti i lekari različitih specijalnosti, koleginice i kolege iz prakse, uvaženi profesori i članovi akademske zajednice, novinari i ekonomisti koji prate zdravstvo, svi su kroz svoje tekstove u ovih trista brojeva doprineli da se Informator izdvoji svojim kvalitetnim i informativnim sadržajem.

Ohrabruje što su svi, naši čitaoci i saradnici, pored mnoštva prepreka, predani farmaciji i misiji da pomognu pacijentu. Drage koleginice i kolege farmaceuti, lekari, novinari, dragi čitaoci i saradnici hvala vam mnogo na podršci jer bez vas naš put posvećenosti zdravlju, edukaciji i pravilnom informisanju ne bi bio moguć.

Zato srećan nam svima 300. Informator!

 

Glavna i odgovorna urednica
Estela Gaković Ranisavljević