304. septembar 2020

Prelistajte novi broj:
https://view.publitas.com/apoteka/informator-304/


Raf i flajer umesto farmaceuta

Pre nekoliko nedelja, uključim TV i pojavi se reklama gde veselim i uzbuđenim tonom najavljuju nešto NOVO, „Porodična apoteka" u svim IDEA, Roda i Mercator prodavnicama širom Srbije. Kažu da će se u asortimanu naći vitamini i minerali, dodaci ishrani, probiotici, sirupi, sredstva za dezinfekciju, melemi i drugi (podvlačim) farmaceutski proizvodi. Veliki raf u prodavnici na kome je na sve strane ispisano apoteka i uz sve akcijske kataloge možete naći „Porodična apoteka" flajer na kome na desetak strana imate pobrojane proizvode i u 2-3 rečenice objašnjeno čemu služe. Kako sami kažu na početku flajera „Nova realnost nam donosi i nove ideje", oni misle dobre, a za većinu farmaceuta u Srbiji ova ideja ukazuje da na sve strane pokušavaju da znanje i profesiju farmaceuta omalovaže, a apoteku svedu na prodavnicu.

Problem je mnogo širi, i geografski, i suštinski, a pokušaj apotekarskog rafa u prodavnici je samo loša kopija loših primera iz drugih država. Koliko je problem ozbiljan na svetskom nivo ukazuje i vest koja je objavljena sredinom avgusta u britanskom časopisu „The Pharmaciest" koja prenosi informaciju da je Amazon Pharmacy registrovana kao zaštićeno ime u Evropskoj uniji i to u kategorijama farmaceutske usluge, usluge povezane sa izdavanjem lekova, usluge pružanja informacija o lekovima, medicinske informacije, priprema i propisivanje u apoteci, itd. Takođe u avgustu, Amazon je otvorio svoju prvu online apoteku u Indiji gde se mogu poručiti lekovi na recept, a slobodno mogu da se kupe lekovi koji se izdaju bez recepta, ajurvedski lekovi, dodaci ishrani itd. Sigurno da je zgodno nešto naručiti online, izbeći gužvu, ili pronaći manje dostupan proizvod koga nema u obližnjoj prodavnici, ali ja sam mišljenja da to ne treba da važi za lekove i druge farmaceutske proizvode koji utiču na zdravlje. Potpuno je jasno da korišćenje lekova, bilo kog režima izdavanja ima svoju jasnu indikaciju koju procenjuje lekar, a u određenim situacijama i za određena stanja i farmaceut, a vrlo slično je i za medicinska sredstva i dodatke ishrani koji iako liberalnijeg načina izdavanja imaju uticaj na zdravlje ljudi i iz tog razloga moraju biti procenjeni od strane stručnjaka, kada, kako i zašto. Isuviše prodajno orjentisan pristup nas je doveo u situaciju da se dijetetski suplementi skoro pa poistovećuju sa hranom, što nam pokazuje i ovaj skorašnjei raf „Porodična apoteka" u Rodi. Apoteka je zdravstvena ustanova u kojoj rade zdravstveni radnici obučeni da pomognu u lečenju pacijenata, zdravstveni radnici koji su deo tima sa lekarima i koji umeju da procene kada neki proizvod može više da naškodi nego da pomogne.

Ova situacija sa prodajom farmaceutskih proizvoda u supermarketima pokazuje ili potpuno odsustvo razmišljanja ili potpuno neuvažavanje apotekarske delatnosti, a u oba slučaja na nama ostaje da se borimo kako za našu struku, tako i za zdravlje pacijenata.

 

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica