310. mart 2021

 

Prelistajte novi broj:
https://view.publitas.com/apoteka/informator-310

Nove mogućnosti 

„Never let a good crisis go to waste", izreka koja se pripisuje Vinstonu Čerčilu u trenutku kada se Evropa bližila kraju Drugog svetskog rata, a koja govori o prilici da uradite nešto za šta ste ranije mislili da je možda nemoguće. Kriza izazvana pandemijom COVID-19 nije rat, ali sigurno da je na sve ostavila trag, a svakako bi trebalo iz mnoštva izazova koje je pred nas postavila izvući pouke i iskoristiti priliku za napredovanje. Spremnost na promenu i prilagođavanje novonastaloj situaciji ključno je za opstanak, kako pojedinca, tako i celog sistema, uključujući i zdravstveni. Nedavno je kod nas predstavljen Nacrt plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite, ambiciozno nazvan ”Masterplan” koji predlaže rešenja za unapređenje efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji. Ovim planom je predviđena i optimizacija apotekarske delatnosti. Nabrojano je dosta problema koje treba rešiti, a meni je privukla pažnju stavka koja navodi da treba „proširiti dijapazon usluga koje mogu pružati farmaceuti na tržištu uz direktno plaćanje tih usluga apotekama od strane RFZO-a". Ja bih zaista volela da vidim da ovaj predlog zaživi u našem sistemu, a možda baš pandemija COVID-19 koja je neverovatno opteretila zdravstveni sistem može biti taj kritični trenutak da se na pravi način prepozna potencijal apoteka i farmaceuta u Srbiji.

Kako je Austrija iskoristila potencijal farmaceuta tokom pandemije govori podatak da od novembra 2020. godine, apoteke primarne zdravstvene zaštite u Austriji nude brze antigenske testove na COVID-19 za asimptomatske pacijente. Usluga je počela kao volonterska i besplatna, a posle samo nekoliko meseci nakon pregovora sa Ministarstvom zdravlja apoteke su uključene u nacionalnu strategiju koronavirus testiranja i osiguravajuće kompanije isplaćuju nadoknadu od 25 evra za svaki test u apoteci. Trenutno više od 20% austrijskih apoteka nudi brza antigenska ispitivanja na koronavirus, a očekuju se da će se taj broj povećati.

Opterećenje zdravstvenog sistema, pre svega bolnica i domova zdravlja, i godinu dana nakon pojave bolesti COVID-19 ne jenjava, a na žalost izgleda da će takvo stanje potrajati još neko vreme. Lekari i medicinski tehničari su u ovoj pandemiji uložili nadljudske napore i pokazali izuzetnu požrtvovanost i vrlinu. Međutim, ova zdravstvena kriza nas uči da ne možemo sve sami i da je svaka vrsta pomoći značajna. U zdravstvenom timu postoje i farmaceuti u apotekama koji svojim znanjem pomažu, ali mogu i mnogo više pomoći u širokom spektru zdravstvenih aktivnosti kao što to rade na primer naše austrijske kolege. Zato ne dozvolimo da ova kriza prođe a da ništa ne uradimo kako bi resurse koje imaju apoteke iskoristili u cilju poboljšanja zdravstven zaštite pacijenata.

 

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica