311. april 2021

Prelistajte novi broj:
https://view.publitas.com/apoteka/informator-311/

 

 

Kolektivna kriza poverenja

Najvažnije ljudske odnose nemoguće je zamisliti bez poverenja. Stručnjaci iz oblasti filozofije i psihologije koji se bave proučavanjem poverenja često polemišu da li je poverenje pre svega sposobnost pojedinca da stvori odnos u kome postoji poverenje ili je u pitanju karakteristika odnosa više ljudi. U knjizi „Psihologija poverenja: zašto verujemo ljudima" autor, Ken Dž. Rotenberg polazi od toga da je ljudske odnose nemoguće zamisliti bez poverenja. Autor navodi da su mediji i društvene mreže puni priča o ljudima koji su obmanuti ili prevareni. Takođe, zaključuje da  je naučno dokazano da ljudi nisu vešti u otkrivanju obmane i da ih znaci koji otkrivaju laganje često odvedu na pogrešan trag. Dve krajnosti poverenja – poklanjanje premalo ili previše poverenja – u jednoj su delikatnoj ravnoteži i obe su povezane sa psihosocijalnim problemima. Tako istraživanja pokazuju da premalo poverenja u druge potpomaže različite oblike neprilagođenosti – usamljenost, depresiju, slabo opšte zdravlje, naročito tokom detinjstva i adolescencije. Nesposobnost da razvijemo poverenje u odnosu sa drugima vodi osećaju izolovanosti i nepovezanosti sa svetom što je često praćeno depresivnošću, apatijom ili ciničnim stavom prema svetu. Poverenje izaziva nadu i otvorenost u odnosima sa drugima, dok nepoverenje izaziva strah i potrebu da se zaštitimo. U svetlu aktuelne pandemije posebno je zanimljiv aspekt izgradnje poverenja u lekare, zdravstvene radnike, policiju, političare...

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) objavila je 25. mart 2021. godine temu koja će biti u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana farmaceuta.  "Pharmacy: Always trusted for your health” (u slobodnom prevodu – „Apoteka: uvek pouzdan saveznik za vaše zdravlje") je ovogodišnja tema koja ima cilj da skrene pažnju na značajnu ulogu farmaceuta u poboljšanju zdravlja i istakne poverenje koje pacijenti u velikom broju imaju prema farmaceutima. U obrazloženju za izbor baš ove teme navode se različita nacionalna istraživanja, koja godinama unazad, farmaceute imenuju među pet profesionalaca kojima se najviše veruje. Prosvetni radnici su takođe stalno u prvih pet i prema nedavnom istraživanju, naučnicima se trenutno ukazuje najviše poverenja.

Jedna meta analiza iz 2017. godine na temu povezanosti između poverenja u zdravstvene radnike i zdravstvenih ishoda za pacijente (Birkhäuer J et al. Trust in the health care professional and health outcome: A meta-analysis) zaključuje da su pacijenti izrazili  veće zadovoljstvo lečenjem, da pokazuju bolje zdravstveno ponašanje, manje simptoma i bolji kvalitet života kada imaju veće poverenje u svog zdravstvenog radnika.

 Apotekarska delatnost ima integritet koji je izgradila zahvaljujući stručnosti farmaceuta, dostupnosti usluga i poverenju koje ima kod pacijenata. U vremenu koje je u celom svetu donelo jednu kolektivnu krizu poverenja  važno je da se bavimo pitanjima kako izgraditi, sačuvati i unaprediti već postojeće poverenje, jer uvek treba imati u vidu da se poverenje stiče ali i gubi.


Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica