Informator 317

Pročitajte novi broj
https://view.publitas.com/apoteka/informator-317/ 

Kad se farmaceuti slože 

Tokom meseca septembra na svetskom nivou, Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) podstiče farmaceute, farmaceutska udruženja i farmaceutske obrazovne ustanove da dodatno promovišu našu profesiju, a poseban akcenat stavljaju na 25. septembar, Svetski dan farmaceuta. Ove godine FIP je na on line događaju povodom nedelje posvećene farmaciji dodelio godišnje nagrade za uspešne pojedince i strukovna udruženja farmaceuta koji su svojim aktivnostima doprineli razvoju farmaceutske profesije.

Dobitnik FIP Nagrade za poboljšanje farmaceutske prakse za 2021. godinu je portugalsko Nacionalno udruženje apoteka za projekat besplatne telefonske usluge koja je dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Besplatna telefonska linija „1400" pokrenuta je u martu 2020. i koristila je internet platformu za kontrolu telefonskih poziva i narudžbina. Cilj je bio da na bezbedan i komforan način pacijentima budu dostupni neophodni lekovi tokom vanrednog stanja. Besplatna telefonska linija „1400" omogućila je pozivaocima da pronađu najbližu apoteku koja bi mogla da odgovori na njihove potrebe za lekovima i savetima. Ubrzo nakon lansiranja, opseg projekta je proširen kako bi podržao nove pandemijske mere za bolničke lekove koje su izdavale apoteke primarne zdravstvene zaštite, a za kućnu dostavu napravljeno je partnerstvo sa portugalskom poštanskom službom. To je pomoglo da se smanje redovi i potreba za odlascima u bolnice. Iz portugalskog Nacionalnog udruženja apoteka ovu telefonsku uslugu su nazvali „novim vratima u vašu apoteku".

            Dobitnik FIP Nagrade za najbolju nacionalnu kampanju za promociju zdravlja za 2021. godinu je Farmaceutsko društvo Singapura, koje je, pod ograničenjima kovid 19 pandemije, obeležilo 25. godišnju nacionalnu nedelju farmacije višednevnim virtuelnim događajima sa temom „Digitalizacija zdravstvene zaštite: Vaše zdravlje na dohvat ruke". Kampanja je uključila celu farmaceutsku zajednicu u Singapuru, a pacijenti su kroz on line uživo razgovore, obrazovne video zapise, kvizove, web stranice, infografike i virtuelne obilaske apoteka imali priliku da mnogo toga pitaju, nauče i saznaju o lekovima, digitalnoj zdravstvenoj zaštiti i ulozi i stručnosti farmaceuta u zdravstvenom sistemu.

            Oba nagrađena projekta su doprinela boljoj vezi između apoteka i građana i skrenula pažnju na potencijale koje imaju farmaceuti i apoteke kao zdravstvene ustanove. Meni u oba pomenuta primera pažnju privlači zajedništvo i složnost sa kojom izlaze pred javnost i građane, a koja čini mi se nama nedostaje. Cela farmaceutska zajednica radi zajedno, sve apoteke su u jednom timu. Kad malo razmislim, koleginice i kolege iz Portugala i Singapura nisu smislile nešto novo, do sada neviđeno, samo su jednostavno uradile nešto zajedno za svoju struku, za sebe i svoje pacijente.

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica