INFORMATOR 319, decembar 2021

Prelistajte novi broj:

https://issuu.com/bbinformator/docs/inf319

 

 

Surfovanje na talasima

Druga pandemijska godina lagano se bliži kraju i slično kao u prethodnoj koronavirus nas je i ove godine ”provozao” po talasima. Mada, možda je bolje reći sami smo se provozali, jer veličina i jačina talasa je dobrim delom zavisila od nas i našeg ponašanja. Vakcine su u ovoj godini donele tračak svetlosti na kraju tunela koji je i dalje dugačak i mračan, ali svetlost je i dalje tu i daje nadu. Uz kovid pandemiju pod ruku je došla i kovid infodemija sa poplavom informacija, dezinformacija i poluistina, koliko da potvrdi izreku da nevolja ne ide sama.

Na svetskom nivou, a i lokalno, kriza kovid 19 dovela je u pitanje spremnost za vanredne situacije u zdravstvu, otkrivajući suboptimalne nivoe odgovora država na pandemiju i druga ozbiljna pitanja, uključujući ogromne nejednakosti u zdravstvu. Poslednjih meseci je na svetskom nivou stavljen fokus na sagledavanje našeg kolektivnog iskustva koliko smo bili spremni za ovu pandemiju sa ciljem da se izvuku pouke i ojačaju partnerstva sa zajedničkom svrhom da budemo bolje pripremljeni u budućnosti. Za nas farmaceute zanimljiv je podatak koji prenosi u svom pismu članovima, predsednik Međunarodne farmaceutske federacije (FIP), u kome se ističe da su na različitim skupovima i sastancima Svetske zdravstvene organizacije, Svetskog zdravstvenog samita, Svetskog foruma o pandemijama istakli značaj farmaceuta u apotekama tokom pandemije. Tokom pandemije kovid 19 postalo je vidljivije koliko apoteke i farmaceuti imaju značajno mesto u pružanju zdravstvene usluge pacijentima i da se u kriznim situacijama zdravstveni sistem može osloniti na potencijal apotekarskog sektora.

Ova godina je donela veliki naučni napredak, pre svega udruživanjem snaga naučnika širom sveta i brzim razvojem vakcina protiv kovid 19. I pored ovog impresivnog napretka najjači utisak u ovoj godini na mene ostavlja poplava dezinformacija i poluistina vezanih za koronavirus, načine lečenja i vakcine i užasna polarizacija među ljudima na grupe za i protiv. Utisak je da kao čovečanstvo srljamo velikom brzinom ka saznajnom dnu i da je važno za sve nas da naučimo da razlikujemo nauku od pseudonauke.  

Sa željom da 2022. godina bude obeležena dobrim zdravljem i uspešnijom borbom sa kovid 19 pandemijom želim vam srećne praznike. 

 

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica